Styrk komfort og inneklima med akustikkforbedrende bilder

Vi vet alle hvor ubehagelig det er når et rom har dårlig akustikk, uansett om det er hjemme, på kontoret, på skolen eller på en restaurant. Vi tilbringer mesteparten av tiden vår innendørs, så det er viktig å ta høyde for den innvirkningen akustikken har på helsen vår, konsentrasjonen, produktiviteten og den generelle trivselen.

Med akustikkbilder fra Illux slår vi to fluer i én smekk. I tillegg til å gjøre veggene vakrere, fungerer bildene også som svært effektive lydabsorbenter. Mineralull, som er hovedbestanddelen i akustikkbildene våre, er fra naturens hånd et sterkt lydabsorberende materiale. Det gjør det mulig å oppnå høy akustisk komfort uten bruk av akustikkhimlinger. Vi trykker direkte på de lydabsorberende platene med den nyeste UV-trykkteknologien, noe som gir skarpe trykk, optimal effekt og en fantastisk holdbarhet som ikke falmer.

Nå kan vi endelig sitte på kjøkkenet og i spisestuen og snakke sammen uten ekko. Estetikk og funksjonalitet går opp i en høyere enhet med disse akustikkbildene.

– Karin

Opplev effekten

Akustikkbildene våre reduserer støy og romklang utrolig effektivt. Bare hør her, hvor vi tester effekten på et kjøkken med mange harde overflater. 

Du kan også oppnå stor effekt i ditt eget hjem. Her trenger du bare å ta hensyn til størrelsen på rommet ditt. For å oppnå optimal effekt anbefaler vi nemlig som tommelfingerregel at akustikkbildene utgjør 10–20 % av gulvarealet i et rom med 2–4 meters takhøyde.

Har du et rom på 40 kvadratmeter, burde du dermed kunne oppnå stor effekt med akustikkbilder som tilsvarer 4–8 kvadratmeter.

 

Se hvordan kundene våre bruker akustikkbildene i innredningen

Velg mellom 2 typer akustikkbilder

Akustikkbilde uten ramme

Minimalistisk uttrykk med hvite kanter.

 • Effektiv lyddemping ved både høye og lave frekvenser
 • Printes med UV-print som er vannfast og ikke falmer
 • Velg mellom fem forskjellige størrelser

Akustikkbilde med ramme

Klassisk uttrykk i en håndlaget kvalitetsramme.

 • Lett strukturert overflate som effektivt absorberer lyd
 • Printes med UV-print som er vannfast og ikke falmer
 • Kan rammes inn i en valgfri ramme

10% Rabatt

på utvalgte størrelser

Velg et kunstmotiv

for ditt akustikkbilde

Hvor effektive er akustikkbildene?

Akustikken i et lokale kan beskrives ved lokalets etterklangstid – hvor lang tid det tar før en lyd dør ut i lokalet. Harde og glatte overflater, som murvegger og gips, gir en lang etterklangstid siden de har en lav absorpsjonskoeffisient. Materialer med åpen overflatestruktur, som Illux' akustikkbilder, har en høy absorpsjonskoeffisient, og gir dermed kort etterklangstid og veldig god akustikk med forbedret taleklarhet og reduserte støyproblemer.

Absorpsjonskoeffisienten måles fra 0 til 1, hvor 0 definerer at materialet ikke absorberer lydenergi i det hele tatt, og 1 definerer at materialet absorberer 100 % av lydenergien – akkurat som et åpent vindu hvor lyden jo ikke vender tilbake. Som det ses på grafen absorberer pusset murstein 2–7 prosent av lyden, mens et 9 mm gulvteppe ligger på 20–30 %. Illux' akustikkbilder har typisk en absorpsjonskoeffisient på 0,8–1,0, som tilsvarer 80–100 %.

Det menneskelige høreområdet starter på rundt 20 Hz og svinger opp til 20 000 Hz. Menns talestemmer ligger normalt i intervallet 60–200 Hz, kvinner ligger på 120–350 Hz og barnestemmer enda høyere. Som det fremgår av grafen, har tykkelsen på akustikkplatene en liten betydning for effekten. De to typene av akustikkbilder er like effektive ved de høye tonene, men ved de dypere basstonene er akustikkplaten på 40 mm litt mer effektiv.

10 Tips & Triks

for bedre akustikk

Se anmeldelsene våre på

Hvor mange bilder trenger du for å merke effekten?

Etterklangstiden avhenger av rommets volum og absorpsjonen fra de forskjellige overflatene/materialene i rommet – herunder naturligvis også arealet av de forskjellige materialene. Kort sagt – jo flere akustikkbilder, jo lavere etterklangstid. I barnehager tar man sikte på en kort etterklangstid på 0,4 sekund, mens i det åpne kontormiljøet eller et kjøkken-allrom kan en tilfredsstillende etterklangstid være på rundt 0,6–0,8 sekunder.

Rommets dimensjoner og materialenes absorpsjon har motsatt virkning på akustikken – dobbelt så stort volum gir dobbelt så lang etterklangstid og dobbelt så stor absorpsjon halverer etterklangstiden. Hvis man har kunnskap om de akustiske egenskapene til materialene i rommet, og rommets dimensjoner, kan man altså beregne rommets etterklangstid. Alternativt kan en akustiker med profesjonelt måleutstyr måle seg frem til den nøyaktige etterklangstiden. Før du kaster deg ut i store regnestykker og dyre målinger, anbefaler vi denne fremgangsmåte:

Den grove tommelfingerregelen

Hvis akustikken er rungende og plagsom i et rom med en høyde på 2–4 meter, trenger du vanligvis akustikkbilder som tilsvarer 10–20 % av gulvarealet. Med et gulvareal på 40 kvm trenger du derfor 4–8 kvm med akustikkbilder. Størrelsen på bildene er ikke viktig – det er det samlede arealet som teller. Vi kan tilpasse størrelsen på bildene slik at de passer til veggene dine, men opp til maks. 120x240 cm.

Følg oss

Få svar på alle spørsmålene du har om akustikkforbedring

Hva er fordelene med å innrede med akustikkbilder?

Akustikkbildene våre består av lyddempende plater med lydabsorpsjon i klasse A, som kan betegnes som de beste på markedet. Derfor vil akustikkbildet:

 • Forbedre akustikken i rommet
 • Gjøre det enklere å høre hva de andre sier
 • Redusere irrelevante lydkilder, f.eks. bakgrunnsstøy

Alt i alt gjør akustikkbilder det altså lettere å nyte hverandres selskap i kjøkkenallrommet, eller å være produktive og bevare konsentrasjonen i det åpne kontorlandskapet. Samtidig tilfører det lyddempende bildet liv og atmosfære til rommet i kraft av det dekorative aspektet.

Få tips og triks for å forbedre akustikken

 

Hva kan jeg få trykket på akustikkbildet mitt?

Du kan enten få trykket ditt eget foto på akustikkbildet, eller finne flotte kunstneriske motiver i vår Art Shop. En populær løsning er også å få et av våre verdenskart trykket som akustikkbilde.

De siste årene har verdenskart blitt en moderne trend innen interiørdesign, hvor det fungerer som en alternativ form for dekorasjon i hjemmet. Det er derfor en opplagt måte å gi interiøret ditt en personlig vri på, samtidig som du får et lyddempende bilde. Vi har verdenskart i forskjellige farger og uttrykk, så det er noe for enhver smak.

Last opp ditt eget foto for utskrift på akustikkplate

 

Hvordan er trykkvaliteten på akustikkbildet

Akustikkbildene våre kommer i samme høye kvalitet som resten av sortimentet vårt, da de trykkes i høykvalitets UV-trykk med holdbare og dekorative bilderesultater:

 • Fargene fremstår skarpe og klare, og takket være den strukturerte overflaten på akustikkbildet får motivet et flott spill.
 • UV-trykket er også ekstremt slitesterkt og motstandsdyktig mot sollys og fettete barnefingre, slik at akustikkbildet ditt vil vare i mange år.

 

Kan man ramme inn et akustikkbilde, og hvordan påvirker det den lyddempende effekten?

Det lyddempende bildet kan leveres med eller uten ramme, avhengig av om du ønsker et minimalistisk uttrykk der de hvite kantene er synlige, eller en mer tradisjonell innrammingsløsning. Den lyddempende effekten vil være litt større hvis akustikkbildet er uten innramming på grunn av den ekstra tykkelsen, men forskjellen vil ikke være bemerkelsesverdig ved vanlige samtaler og støy. Mer enn et spørsmål om den lyddempende effekten vil det derfor i de fleste tilfeller være en smakssak om du velger med eller uten innramming.

Uten ramme er akustikkbildet 40 mm tykt og har en anelse mer struktur i overflaten, mens det innrammede bildet er 20 mm i tykkelse og har litt mindre struktur.

Se vårt store utvalg av rammer til akustikkbilder

 

Kan jeg sette tegnestifter i akustikkbildet og bruke det som oppslagstavle?

Det spesielle lydabsorberende materialet gjør akustikkbildet godt kan fungere som oppslagstavle. Oppslagstavlefunksjonen fungerer uansett hvilket motiv som måtte være på akustikkbildet, og det påvirker ikke den lyddempende å sette nåler i lydplaten. Det vil imidlertid redusere lydabsorpsjonen dersom store deler av overflaten til akustikkbildet dekkes av for eksempel post-it-lapper, postkort eller andre typer materiale som du setter på oppslagstavlen.

En dekorativ idé for å utnytte oppslagstavlefunksjonen kan være å få trykket et verdenskart på et akustikkbilde. Så kan du plassere tegnestifter der du har reist rundt i verden, eller utpeke ditt neste feriemål.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg ikke vil ha flere bilder på veggene, men ønsker å lyddempe rommet mitt?

Hvis du allerede har innredet hjemmet ditt med mye kunst på veggene eller foretrekker en mer minimalistisk stil hjemme eller på arbeidsplassen, så er akustikkplater et glimrende alternativ til akustikkbildet. Akustikkplatene har samme lydabsorberende effekt som akustikkbildet, da de er produsert i samme glassullmateriale, og kan på samme måte forbedre lydnivået og den mentale trivselen innendørs.

 

Kan jeg plassere akustikkplater i taket?

Akustikkplatene kan selvsagt plasseres på veggen, men også i taket, slik at du oppnår en bedre reduksjon av lyden enn for eksempel med et glatt gipstak.

Du kan for eksempel velge å få laget akustikkplatene i nøyaktig samme farge som gipstaket ditt, slik at du oppnår et diskret uttrykk, eller få laget et unikt design til barnerommet, hvor det ofte er rop og støyende lek.

 

Hvor mange akustikkbilder bør jeg bruke og hvor i rommet bør de plasseres for å oppnå optimal effekt?

Det viktigste for å sikre en optimal lyddempende effekt i ditt private hjem, er å finne riktig antall akustikkplater i forhold til størrelsen på rommet.

Som en tommelfingerregel bør akustikkplatene utgjøre mellom 10 og 20 % av gulvarealet i et ordinært rom med ca 2,5–3 meter til taket. Har du et gulvareal på 40 kvadratmeter, trenger du derfor 4–8 akustikkplater. Størrelsen på hver plate er ikke viktig, da det er det totale arealet som teller.

Deretter kan det være aktuelt å tenke over platenes plassering i rommet, da det ofte er litt mer effektivt å plassere akustikkplatene på veggen i snakkehøyde fremfor i taket. Det skyldes at vi først og fremst sender ut lyd i vannrette linjer når vi snakker, og derfor treffer lyden veggen først og akustikkplatene kan derfor absorbere en større del av lyden i dette området. Lyden sprer seg imidlertid også til andre deler av rommet, så akustikkplater i taket har fortsatt stor positiv effekt.

 

Hvordan virker akustikkplater?

Når det oppstår lydbølger i rommet, reflekteres disse mellom rommets overflater, og skaper mer eller mindre støy og etterklang – alt avhengig av hvor effektive materialene i rommet er til å absorbere lyden. For eksempel har harde overflater som gipsvegger og betong dårlig absorpsjonsevne, mens glassullmaterialet, som akustikkbildene våre produseres i, har en spesielt god lydabsorberende evne.

I stedet for å reflektere lyden tilbake i rommet, absorberes den inn i akustikkplaten som dermed reduserer etterklangstiden, slik at akustikken forbedres. 

Har du flere

spørgsmål?

Kontakt oss på post@illux.no

“Nå kan vi endelig sitte på kjøkkenet og i spisestuen og snakke sammen uten ekko. Estetikk og funksjonalitet går opp i en høyere enhet med disse akustikkbildene.„

– Karin

Se hvordan kundene våre bruker akustikkbildene i innredningen

Vil du ha mer inspirasjon?

Utforsk vår Instagram

Har du flere spørgsmål?

Kontakt oss på post@illux.no