Akustikforbedring af hjemmet

10 ting du selv kan gjøre - i dag!

 

Mange nordmenn plages av støy, hver eneste dag – både hjemme, så vel som på arbeidsplassen. Dårlig akustikk i hjemmet kan forvrenge ordene dine og gjøre det vanskelig å høre hva andre sier. I arbeidssammenheng kan det medvirke til stress, dårlig arbeidsmiljø og dermed mindre produktivitet.

Nye boliger har ofte store åpne rom, med harde overflater og dette kan medvirke til dårlig lydabsorpsjon. Det kan være et spisekjøkken med høyt til taket og harde overflater med fliser og betong, som i kombinasjon med støyende kjøkkenapparater og familier i «ulvetimen», kan gi et sjenerende støynivå.

Her gir vi deg 10 tips til hvordan du slår ned på den sjenerende støyen i hverdagen, og får et mer rolig hjem allerede i dag.


1. Bryt lyden med grovpuss på veggen

Lydabsorpsjon

I hvor stor grad absorberer materialet støyen?

Effekt fra 0-5) =​ 2

Lydisolering  

I hvor høy grad forhindres lyden å trenge inn utenfra?

Effekt, hvor støyen kommer utenfra (effekt fra 0–5) = 1

Et alternativ til å regulere støyen i hjemmet ditt kan være grovpuss på veggen. Strukturen i den grove pussen er med på å bryte opp lyden i flere retninger, og det har en dempende effekt. Vær obs på at det ikke har på langt nær den samme effekt som akustikkforbedrende plater og bilder. Grovpuss på veggen er egnet til de fleste innvendige murer av murstein/tegl, men er også mulig på betong- og gassbetongmurer, såfremt de ikke er overflatebehandlet.

Typen av murstein er avgjørende for resultatet. Mursteinen skal være hånd- eller bløtstrøken, da det kan være vanskelig å få puss til å hefte på nye maskinstrøken stein. Er du i tvil om mursteinstypen, vil vi anbefale å ta kontakt med en ekspert med nødvendig kunnskap.


Guide til pussing av vegg

 1. Rens veggen med en klut og en bøtte såpevann. Alternativt kan du kjøpe en dunk grunnrens til vegger. Rens hele veggen for fett og smuss, før du går i gang med arbeidet.
 2. Gå ned i ditt lokale byggevarehus og kjøp en akrylfugemasse samt en grovpuss til veggen. Vil du gi pussen en bestemt farge, skal du velge farget grovpuss, som fås i flere forskjellige standardfarger. Men du skal være oppmerksom på at det kan være vanskelig å treffe samme farge to ganger, hvis du senere vil reparere skader på veggen. Da skal du regne med at veggen skal pusses opp på nytt.
 3. Spør ekspeditøren i butikken om råd; om du har riktig fugemasse og/eller grovpuss. De har ekspertisen, så du er sikker på å få det riktige produktet med deg hjem igjen.
 4. Fyll ut eventuelle fuger som ikke ligger plant med mursteinene. Skrap ut gamle fuger, i en dybde på 15 mm, fra mursteinens overflate.
 5. Legg første lag med puss på veggen og la den tørke. Når pussen er tørr, gjennomfør punktet ovenfor 1-2 ganger til, for å oppnå en dekkende puss på hele veggen.

 

2. Fjern støyen med vakre akustikkbilder

Lydabsorpsjon

I hvor stor grad absorberer materialet støyen?

Effekt fra 0-5) =​ 5

Lydisolering  

I hvor høy grad forhindres lyden å trenge inn utenfra?

Effekt, hvor støyen kommer utenfra (effekt fra 0–5) = 2

Hos Illux kan du få akustikkdempende bilder med kunst eller eget foto, i valgfri størrelse og ramme. Du får altså både forbedret akustikken og gitt et dekorativt løft i hjemmet ditt. Akustikkbildene er laget av glassull som er et meget lydabsorberende materiale, som gir en fremragende akustikk. Ved å printe direkte på platene bevares den sublime effekten og ekko reduseres. 

Fordelen med akustikkdempende bilder på veggen, fremfor i himlingen (taket) er at absorbenten er plassert på veggen, og de fleste lyder er rettet dit og dermed oppnås bedre effekt.

Man kan lage en nøyaktig måling av etterklangstiden i et rom, og ut fra det regne ut hvor mange bilder som skal til for å oppnå den beste effekten. Slike nøyaktige målinger kan Illux hjelpe deg

med. Til de fleste private hjem anbefaler vi dog en mer enkel metode, som riktignok ikke er like nøyaktig, men vesentlig enklere og billigere.

Se mer om print av akustikkbilder her


Slik finner du det optimale antallet bilder

Mål lengden og bredden på gulvet i det rommet du ønsker å forbedre akustikk i. Du trenger akustikkdempende bilder som tilsvarer 10-20% av gulvarealet. I et spisekjøkken på 30 kvm. skal du som en tommelfingerregel bruke mellom 3–6 kvadratmeter akustikkdempende bilder.


Få råd og vejledning

Vi anbefaler ikke at du gjemmer akustikkplaten bak dine eksisterende bilder/kunst. Akustikkplatens overflate er en vesentlig årsak til den støydempende effekten, og det vil fjerne en stor del av effekten hvis du gjemmer den bak et maleri. Tester viser at man fjerner omkring 70% av platens effekt, hvis man gjemmer platen selv bak tynne lerreter.

Hos Illux kan du få råd og veiledning, så du oppnår den beste akustikkforbedringen. Er du klar til å bestille, kan du bestille med eget foto (her), eller bruke et av motivene fra Illux’ eget galleri (her).

Se mer om print på akustikplater her


3. Reduser støyen i boligen med støyregulerende plater

Lydabsorpsjon

I hvor stor grad absorberer materialet støyen?

Effekt fra 0-5) =​ 5

Lydisolering  

I hvor høy grad forhindres lyden å trenge inn utenfra?

Effekt, hvor støyen kommer utenfra (effekt fra 0–5) = 4

Er veggene dine allerede fylt med kunst, eller er stilen din mer minimalistisk, så er det ikke sikkert at akustikkdempende bilder er det riktige. Da kan støyregulerende plater være en bedre løsning. De akustikkdempende glassullsplatene kan monteres direkte på veggen, eller i himlingen, med eller uten print, så man ikke legger merke til dem. 

I tillegg til at platene kan brukes til å dempe lydkildene i rommet, kan de også lydisolere imellom tilstøtende rom. Har du for eksempel en støyende tenåring eller nabo, kan du med de akustikkdempende platene redusere graden av uønsket støy.


Forskjellige løsninger til vegg og himling

 1. Plater direkte i himlingen (taket) eller veggen: Glassullsplater fås i en versjon som kan limes direkte på himlingen eller veggen. Da de er hvite på kantene, kan du selv bestemme om du fyller hele himlingen/veggen, eller bare plasserer dem i «øyer» i et ønsket mønster. Platene er 20 mm tykke og kan fås i 60x60 cm eller 60x120 cm. De limes direkte på overflaten med montasjelim.
 2. Hengende flater Du kan senke minimalistiske hvite plater ned fra himlingen via en wire. Platene er 40 mm tykke og fås i 120x120 cm eller 120x240 cm. Disse kan lages med eller uten print. Printen behøver ikke å være et foto, men kan være den samme RAL-fargen som veggen er malt med. Vær obs på at du ikke kan male platene selv, da den akustikkdempende effekten vil reduseres.

 

 Kontakt Illux (her) for mer kunnskap, og hør hvordan du kommer godt i gang med å forbedre akustikken i hjemmet ditt.

 

4. Still inn kjøkkenapparatene til å bråke mindre

Lydabsorpsjon

I hvor stor grad absorberer materialet støyen?

Effekt fra 0-5) =​ 0 (her er det lydkilden som dempes)

Lydisolering  

I hvor stor grad forhindres lyden i å trenge inn utenfra?

Effekt, hvor støyen kommer utenfra (effekt fra 0–5) = 0 (her er det lydkilden som dempes)


Kjøkkenapparater av nyere dato kan stilles inn til å bråke mindre, eller slett ikke å bråke overhodet. De små irritasjonene i hverdagen kan dermed unngås, bare ved å gjøre en liten endring.

 


Slik stiller du inn kjøkkenapparatene dine

 1. Finn instruksjonsmanualen til kjøkkenapparatet ditt. Mange produsenter har manualene liggende på sine hjemmesider, som du kan laste ned i PDF-format. Gå bare inn på produsentens hjemmeside og søk etter apparatets modell/modellnummer.
 2. Slå opp i manualen under «lydinnstillinger» og følg instruksene for å stille inn apparatene til å bråke mindre. I de fleste tilfeller er det bare snakk om en lett tilgjengelig innstilling.

 

5. Fyll bokreolen og demp lyden fra naboen

Lydabsorpsjon

I hvor stor grad absorberer materialet støyen?

Effekt fra 0-5) =​ 2

Lydisolering  

I hvor høy grad forhindres lyden å trenge inn utenfra?

Effekt, hvor støyen kommer utenfra (effekt fra 0–5) = 3

Veggen inn til naboen er ofte et av de stedene i boligen som de fleste personer gjerne vil isolere, da mange vegger ikke er tilstrekkelig lydisolert.

Utover de andre tipsene her i artikkelen, kan bokreoler være med på å isolere for mye av lyden inn til naboen. Det er en enkel metode, hvor du raskt kan teste om du oppnår færre støyplager i hjemmet. Vær obs på at det ikke har på langt nær den samme effekt som akustikkforbedrende plater og bilder.

 


Slik plasserer du bokreolen

 1. Bokreolen skal stå opp mot veggen inn mot naboen. Fyll opp bokreolen med så mange bøker som mulig. Har du ikke nok bøker, så utstyr reolen med keramikk og pyntegjenstander. Jo fullere reolen blir, jo bedre vil reolen isolere inn mot naboen.
 2. Er lyden fremdeles høy, kan du forsyne bokreolen med en lydisolerende plate. Se mer om lydisolerende plater (intern link til artikkelen – punkt 3).

 

6. Invester i en trekkstopper og unngp trekk og sjenerende lyder

Lydabsorpsjon

I hvor stor grad absorberer materialet støyen?

Effekt fra 0-5) =​ 0

Lydisolering  

I hvor høy grad forhindres lyden å trenge inn utenfra?

Effekt, hvor støyen kommer utenfra (effekt fra 0–5) = 2

Kommer det mye lyd og trekk under døren? I så fall kan du enkelt og raskt plassere en trekkstopper ved døren og dermed løse problemet enkelt og billig.

 


Lag en trekkstopper, eller kjøp en

Du kan kjøpe en ferdig trekkstopper, eller lage din egen. Lager du din egen, kjøper du ertebønner i din lokale dagligvare og fyller i din trekkstopper. Trekkstopperen plasseres under døren, så den tetner best mulig.

 

7. Skap en helhet med vakre og lyddempende gardiner

Lydabsorpsjon

I hvor stor grad absorberer materialet støyen?

Effekt fra 0-5) =​ 2

Lydisolering  

I hvor høy grad forhindres lyden å trenge inn utenfra?

Effekt, hvor støyen kommer utenfra (effekt fra 0–5) = 2

Består hjemmet ditt av store åpne rom og få møbler, kan det hjelpe på akustikken å blokkere for støy utenfra ved å skifte ut gardinene.

Har du tynne gardiner slipper lyden lettere gjennom dem. Vi anbefaler å velge tykke, eller lyddempende gardiner. Disse gardinene er tyngre og blokkerer for mer av den uønskede støyen.

Vær obs på at lyddempende gardiner ikke gir samme resultat som for eksempel støyabsorberende plater.


Guide til oppmåling av gardiner

 1. Mål bredden på vindusåpningen der hvor gardinene dine skal henge. Vær oppmerksom på at hvis gardinen skal sitte i karmen, skal det trekkes fra 1 cm fra det minste breddemålet.
 2. Mål høyden på vindusåpningen. Vær igjen oppmerksom på at hvis gardinen skal gå fra karm til karm, skal det trekkes fra 1 cm fra det laveste målet.

Hvis du ikke er gjør-det-selv typen, kan du alltid kontakte en fagmann som kan hjelpe deg med å finne riktige gardiner til dine vinduer og hjelpe med oppmåling.

 

8. En massiv og lydisolerende dør, stopper lyden i boligen

Lydabsorpsjon

I hvor stor grad absorberer materialet støyen?

Effekt fra 0-5) =​ 0

Lydisolering  

I hvor høy grad forhindres lyden å trenge inn utenfra?

Effekt, hvor støyen kommer utenfra (effekt fra 0–5) = 5

Selv om du har lydisolert veggene på beste mulige måte, kan støyen lett slippe gjennom ved en helt alminnelig dør. Den beste løsningen kan være å kontakte en fagmann og skifte ut døren til en mer massiv og gjerne lydisolerende dør.


Ta fatt i en fagmann og vær oppmerksom på følgende

 1. Tetningsliste: Sjekk at din nye dør er utstyrt med en tetningsliste hele veien rundt. Uten tetningslisten vil lyden slippe gjennom selv de minste sprekker og utettheter.
 2. Elastisk fuge: Er den nye døren din utstyrt med en elastisk fuge hele veien rundt døren? Hvis ikke, vil lyden fremdeles kunne trenge gjennom. 3. Elastisk og lyddempende fuge på dørstokken: Er dørstokken på den nye døren utstyrt med en elastisk og lyddempende fuge? Lyd vandrer også langs med gulvet og kan lett slippe gjennom, hvis ikke dørstokken er utstyrt med en fuge.

 

9. Stopp sjenerende lyder fra trafikken utenfor med lydisolerende vinduer

Lydabsorpsjon

I hvor stor grad absorberer materialet støyen?

Effekt fra 0-5) =​ 1

Lydisolering  

I hvor høy grad forhindres lyden å trenge inn utenfra?

Effekt, hvor støyen kommer utenfra (effekt fra 0–5) = 5

Hvis du er plaget at støy fra bråkende trafikk, fra gaten, eller andre sjenerende lyder utenfra, eller knaker vinduene når det blåser? I så fall kan det være en fordel å utstyre vinduene dine med lyddempende glass, eller å skifte ut hele vinduet.


Ta fatt i en fagmann og vær oppmerksom på følgende

Glassene i vinduene dine skal skiftes ut med tykkere og tyngre glass. Vær oppmerksom på at de to rutene i vinduet skal være i to forskjellige tykkelser, ellers vil de ikke vil gi en lyddempende effekt. Hvis glassene er like tykke, vil de svinge samtidig og lyden vil lettere slippe igjennom.

 


Eksempler på hvor mye lyddempende effekt du kan oppnå

 1. Velger du en rute med hhv. 6 og 4 mm glass og et mellomrom på 15 mm mellom lagene, vil du oppnå en lyddempende effekt på 36 dB.
 2. Velger du en rute med hhv. 8 og 4 mm glass og et mellomrom på 15 mm mellom lagene, vil du oppnå en lydreduksjon på 37 dB.
 3. Velger du en rute med hhv. 10 og 6 mm glass og et mellomrom på 20 mm mellom lagene, vil du oppnå en lyddempende effekt på 38 dB.

En alminnelig energitermorute med 2 lag med 4 mm glass, med et mellomrom på 15 mm, kan dempe lyden ca. 31 dB. Ditt øre vil oppfatte en endring på bare 3 dB, og en endring på 5-6 dB som en betydelig endring. Dermed vil det være vesentlig færre støyplager når du bruker lyddempende glass.

 

10. Stopp lydbølgene med lydabsorberende møbler og tekstiler

Lydabsorpsjon

I hvor stor grad absorberer materialet støyen?

Effekt fra 0-5) =​ 2

Lydisolering  

I hvor høy grad forhindres lyden å trenge inn utenfra?

Effekt, hvor støyen kommer utenfra (effekt fra 0–5) = 0

Leter du etter noen av de små hverdagslige tingene som kan gjøre lydnivået mer behagelig, er lydabsorberende møbler et godt alternativ og enkelt å utføre.

 


6 små tips til å redusere støyen

 1. Invester i et polstret møbel, som for eksempel en god lenestol eller en puff. Et polstret møbel kan være med på å absorbere mye lyd og gjør en stor forskjell i et lite rom.
 2. Bråker gulvet mye når du går på det, er et løst teppe en enkel løsning. Det fjerner lyden fra sko på gulvet, men hjelper også med å stoppe svingninger i gulvet og dermed senkes støynivået.
 3. Har du persienner? Så kan det være en fordel å skifte dem ut med alminnelige eller lydabsorberende gardiner. Se mer om lydabsorberende gardiner.
 4. Legg et mykt teppe i sofaen. Jo mykere, desto bedre, i forhold til å absorbere så mye lyd som mulig.
 5. Et par myke puter i sofaen kan hjelpe til med å absorbere lyden i rommet.
 6. Bråker stolene mye når du flytter på dem? Filt under stolbena hjelper med det samme og skåner samtidig gulvet for unødvendige riper.

 

Lydisolering av din bolig

Nå har du fått 10 tips til hvordan du kan lydisolere din bolig. Det er ikke én løsning som passer til alle, da akustikkforbedring og lydisolering er en personlig smak.

Velg de tipsene som vil gjøre en forskjell i din bolig, og som passer inn i din hverdag og ditt budsjett. Noe kan du gjøre selv, her og nå, og noe skal du ha en fagmann til å ordne, så du oppnår best mulig akustikkforbedring og lydisolering.